Przepis na klasyczne babeczki z kremem maślanym

Muffinka z krememPrzepis podstawowy na 12 babeczek:
3 / 4 szklanki roztopionego masła
2 duże jajka
1 / 2 szklanki mleka
1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
3 / 4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 / 2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W dużej misce zmiksować masło na wysokich obrotach. Powinno być miękkie i kremowe. Dodać cukier i ubijać ok 3 minut na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku miksując.

Suche składniki wymieszać dokładnie łopatką i przesiać do drugiej miski. Dodawać do masy w 2-3 turach, miksująć na średnich obrotach. Po każdej dolewać mleko, na końcu dodać wanilię. Nie można miksować masy za długo, wystarczy 3-5 minut. Foremki napełniać do 2/3 wysokości. Babeczki piec przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu po 5 minutach wyjąć z formy. Studzić na kratce.

Klasyczny amerykański krem maślany
(pół paczki) 113g miękkiego masła  o temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, najlepiej bardzo miałkiego
2 łyżki mleka
aromat lub ekstrakt waniliowy
ewentualne barwnik w dowolnym kolorze

Przesiać cukier. Maso ubić mikserem, dodawać partiami cukier, w połowie miksowania mleko, na końcu aromat i barwnik. Miksować minimum 10 minut. To bardzo ważne, inaczej będzie czuć cukier. Schłodzić minimum godzinę. Smarować babeczki lub wyciskać krem przez ozdobną szprycę.