Przepis na wirujące babeczki czekoladowe z kremem śmietankowo-czekoladowym


Mufinki krem maślany philadelphia

Składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki (220 g) miękkiego masła
3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady



Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.

Składniki na krem
250 g serka kremowego typu Philadelphia
pół paczki (125 g) miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka kakao

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać kakao i zmiksować (ja najczęściej cały krem od początku robię przy pomocy miksera, zwiększając stopniowo obroty). Schłodzić przez 1 godzinę.

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu wytrzymuje również kilka godzin w temperaturze pokojowej.