Muffinki versus cupcakes

czym się różnią?
Mufiiny i Cupcakes. Niepodważalnie podbiły świat miłośników słodyczy. Pożywna, lub fantazyjnie dekorowana - oto dwie odsłony dwóch różnych babeczek. Wiele osób sądzi, że jedyną różnicą między tymi ciastkami jest lukrowa dekoracja na wierzchu cupcakes. Im więcej osób, tym inne opinie na temat tych różnic.

pożywna babeczkaDwie cechy charakterystyczne wyróżniają muffiny spośród innych ciastek. Pierwsza ma miejsce w fazie przygotowania. Składniki suche miesza się razem, niezależnie od składników mokrych. Następnie łączy suche z mokrymi, ale wyłącznie ręcznie, za pomocą łyżki lub szpatułki. Wymieszanie muffinowej masy do perfekcyjnie gładkiej konsystencji lub przy użyciu robota kuchennego da fatalny efekt w postacii niewyrośniętych i zbitych muffinek. Drugą, charakterystyczną cechą jest ich wygląd. Mogą wyrastać wysokie, ponieważ ich zdobienia są bardzo ograniczone, a wręcz nieobecne. Nie jest jednak grzechem, jeżeli muffinę okrasimy grubą warstwą kremu i posypiemy np. orzechami.  Ma jednak ono na celu nie tyle zdobienie, co wzbogacenie smaku. Muffiny mogą być słodkie lub słone. Z rozmaitymi dodatkami w postaci kawałków czekolady, owoców, sera lub np. szpinaku. Dlatego często traktowane są nie tylko jako dodatek do popołudniowej herbaty, ale również jako śniadaniowe pieczywo lub słona przekąska do zupy.

babeczka z krememCupcakes, znane w Anglii jako fairy cakces (bajeczne ciastka) to po prostu miniaturową porcją całego ciasta. Ciasto na cupcakes jest bogatsze w składniki, inna jest też metoda jego wyrabiania, bowiem do muffinów składniki wystarczy niedbale połączyć łyżką, cupcakes wymagają natomiast dokładnego zmiksowania. Cupcakes jest zawsze zdobione: rozetką bitej śmietany i wisienką na szczycie, lub czekoladową masą i posypane kolorową cukrową posypką. Fantazyjna, umieszczona w papilotku słodycz na specjalne okazje powoli zdobywają uznanie kolejnych łasuchów, głównie ze względu na swój dekoracyjny wygląd. Świetnie sprawdzają się na małych i dużych przyjęciach - urodzinach, weselach i garden party.  Kolorami i dodatkami kuszą nie tylko najmłodszych, ale i starszych amatorów słodkości.

Co jeszcze je różni? Do muffinów dodaje się olej, natomiast masło to składnik ciasta na cupcakes.  Cupcakes zawsze pieczone są w papilotkach, muffiny można przygotować bez papierków, w samej foremce. 

Jeśli chodzi o warstwę lukru (frosting) zdobiącą wierzch babeczki cupake, jest ich wiele rodzajów. Zazwyczaj składniki podstawowe to połączone  w dużej ilości cukrier puder i masło, czasem z dodatkiem śmietanki lub białek. Nie jest to jednak najzdrowsza i najmniej kaloryczna przekąska, dlatego jeśli chcemy przygotować cupcakes w domu, warto odrobinę zmodyfikować krem na wierzchu. Najłatwiejszym sposobem będzie połączenie cukru pudru z twarożkiem lub kremowym serkiem. Wierzchnia warstwa nie będzie wtedy tak słodka i kaloryczna jak jej oryginalna wersja.

www.muffinki.blox.pl