Przepis Nigelli na pomarańczowe muffinki śniadaniowe

Muffinki pomarańczowe Nugella Lawson

Składniki na 12 muffinek:
75 g masła
250 g mąki pszennej
25 g mielonych migdałów (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
75 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
100 ml pełnotłustego mleka
1 jajko



Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy.
W drugiej misce wymieszać sok i mleko, wbić jajko, a następnie dodać ostudzone rozpuszczone masło. Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie ciężkie, grudkowate, bardzo gęste. Nie mieszać zbyt długo.
 
Wyłożyć papilotkami formę na muffiny, nałożyć łyżką ciasto do każdego otworu do wysokości 2/3 foremek. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut (lub aż się zarumienią - warto sprawdzić po 17 minutach). Najlepsze są z konfiturą.

wwww.muffinki.blox.pl