Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku

Składniki na babeczki waniliowe z Magnolia Bakery:

2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku
½ łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Lukier masłowy:
115 g miękkiego masła
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.

Masło ubijać mikserem na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.Nie przerywając miksowania kolejno wbić jajka. Stopniowo (w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.  Masy nie należy ubijać zbyt długo.
 
Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 15 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


Lukier:
Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać pozostały cukier - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty lukier. Ostudzone babeczki udekorować kremem nakładanym za pomocą szprycy do dekorowania ciast i tortów.

www.muffinki.blox.pl.