Włoskie babeczki z ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia

Babeczki_muffinki_marchewkowe_przepisSkładniki na babeczki marchewkowe:
- 100g masła lub 75 g oleju

- 200g (szklanka) cukru
- 200g (opakowanie) mielonych migdałów
- 100g (pół szklanki) maki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka (w oryginale 1 jajko + 1 żółtko)
- 300g (2 szklanki) startej na małych oczkach marchii

Krem z serka Philadelphia:
- 250 g serka Philadelphia

- 2 łyżki masła
- cukier puder od 1/2 do 1 szklanki (tyle by powstała gładka, nie za słodka konsystencja)
czerwony, żółty i zielony barwnik.

Umytą i obraną marchewkę ścieram na średniej tarce. Jeśli jest bardzo wilgotna, to dokładnie odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami.

Jajka ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z migdałami i mieszam łopatką. Potem wlewam olej, dodaję sól oraz marchewkę, mieszam.Foremki na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam ciastem do 3/4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Studzę 5 minut w foremkach. Wyjmuję na kratkę.

Po ostygnięciu ozdabiam kremem z serka Philadelphia. Ucieram masło z serkiem. Dodaję cukier puder, do uzyskania kremowej masy. Dodaję ekstrakt z wanilii.
Mieszam czerwony i żółty barwnik, żeby otrzymać pomarańcz. Barwię delikatnie masę. Część na bardziej zdecydowany kolor pomarańczowy. Bardzo małą ilość - na zielono. Wyciskam szprycą krem na babeczki, ozdabiam "marchewkami" z mniejszej szprycy.

www.muffinki.blox.pl