Przepis na muffinki z jagodami

muffinki z jagodami
Składniki na 8 muffinek:
300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

80 g miałkiego brązowego cukru

150 g świeżych lub mrożonych jagód

1 roztrzepane jajko

180 ml maślanki

125 ml oleju
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Mieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.

www.muffinki.blox.pl