Przepis na cytrynowe muffinki z jeżynami i serkiem ricottą


Babeczki cytrynowe z jeżynami


Przepis na 12 cytrynowych muffinek z jeżynami:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru pudru
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki sera ricotta
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżych jeżyn
cukier brązowy do posypania (demerara)

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami 12 foremek na muffinki.

W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce rozgnieść palcami startą skórkę z cytryny z cukrem. Dodać masło. Ubijać masło z cukrem i cytryną za pomocą miksera przez około 2 minuty. Dodać ser ricotta i miksować, aż masa będzie gładka. Dodać jajko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać krótko mikserem wszystkie mokre składniki.

Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 jeżyny. Posypać cukrem wierzch muffinek.

Muffinki piec około 20 minut, aż wierzch lekko się zazłoci. Ostudzić na kratce. www.muffinki.blox.pl