Składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka, roztrzepane
3/4 szklanki mleka
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżki kakao
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki różowego pieprzu
łyżeczka koncentratu z wanilii
Na polewę (ganache):
100 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać cukier. Ostudzić. Ostudzone miksować 3 minuty.
Dodać szczyptę soli i pojedynczo jajka. Miksować 30 sekund między jednym a drugim. Po jajkach wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami pokruszonego pieprzu. Wymieszać mikserem. Wlać aromat. Zamieszać.
3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka, roztrzepane
3/4 szklanki mleka
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
4 płaskie łyżki kakao
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżki różowego pieprzu
łyżeczka koncentratu z wanilii
Na polewę (ganache):
100 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać cukier. Ostudzić. Ostudzone miksować 3 minuty.
Dodać szczyptę soli i pojedynczo jajka. Miksować 30 sekund między jednym a drugim. Po jajkach wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami pokruszonego pieprzu. Wymieszać mikserem. Wlać aromat. Zamieszać.
Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Polać po muffinkach. Ozdobić ziarenkami pieprzu.
www.muffinki.blox.pl